Karlsson: Är Sverigedemokraterna en folkgrupp?

Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca blev för en månad sedan anmäld för hets mot folkgrupp för sin tröja, med trycket "SD = Rasister". Justitiekanslern valde i dagarna att lägga ner fallet, med motiveringen att Sverigedemokraterna inte är en folkgrupp.Detta är inte första gången som en tröja fått SD att anmäla, inte heller är det första gången JK valt att lägga ner fallet i brist på faktiskt brott. Dagen före Riksdagsvalet kunde en man skymtas i Skåne, precis utanför Sverigedemokraternas valstuga, iförd en tröja med en bild på Åkesson, en pistol och texten "Stick hem till 30-talet rassesvin". Skånepolisen var snabbt på plats och mannens tröja blev beslagtagen. SD's representanter på plats valde att anmäla mannen för dödshot. En månad senare lade JK ner fallet med två punkter i sin motivering. Först så gäller tryckfriheten även om trycket sitter på tyg och sedan så måste ett hot ha en viss tyngd bakom sig för att lagen skall se det som ett lagbrott. Endast en tröja med en nidbild räcker alltså inte för att det skall räknas som dödshot.

Låt oss reda ut begreppet "folkgrupp" och se om det verkligen finns ett United States of Åkesson (USÅ).
Om man söker efter definitionen av "folkgrupp" på Wikipedia, så hänvisas man genast till artikeln för "etnisk grupp", där det går att läsa att det generellt finns fyra kategorier som måste uppfyllas för att en grupp skall kallas etnisk grupp.

1) Gruppen är främst endogamisk, det vill säga att de flesta medlemmarna av gruppen gifter sig och förökar sig endast inom den egna gruppen.
Förutom bland mycket dåliga skämt så kan jag inte hitta några tecken på att Sverigedemokrater främst gifter sig med varandra.

2) Gruppen ser sig själva och blir generellt betraktade av utomstående som en särskild kategori.
Sverigedemokraterna, Svenskarnas Parti, Ny Demokrati, Vit Arisk Makt, Bevara Sverige Svenskt.... Nepp, Sverigedemokraterna är inte ensamma i sin kategori.

3) Gruppen hålls ihop främst genom en föreställning om gemensamt ursprung.
Ja, där hittade vi något som stämmer in fint på Sverigedemokraterna.

4) Gruppen skiljer sig från andra grupper genom unika kulturella särdrag, såsom språk, religion och seder.
Här går juryn något isär. SD använder främst Svenska, men det verkar som om de hittar på flera egna ord. Frågan är om det räknas som eget språk eller ej, speciellt när deras påhittade ord, främst orden "invandringspolitik" och "massinvandring", har hittat sin väg in i Svenskan. Även om religionen främst är Kristendom inom SD så har flera inom gruppen uppvisat tecken på ateism.
De seder som brukas inom gruppen är antingen direkt tagna från andra grupper, eller en mindre avvikelse därav. Ett gott exempel på detta är sången som ofta sjungs runt politiska evenemang, "Sverige för svenskarna, tjalalalala", som ju är tonsatt av bandet Boney M och texten är påhittad av Bevara Sverige Svenskt. Denna låt kan numera ofta höras som "Jimmie Åkesson, Tjalalalala".

Personligen skulle jag säga att de även missar punkt 4. Med endast 1 av 4 kriterier uppfyllda är det rätt så säkert att säga att Sverigedemokrat inte är en etnisk tillhörighet. Därför kan brott mot Sverigedemokrater inte falla in i kategorin "mot Folkgrupp".

Min egna teori om varför SD så ofta misstar uttalanden mot dem som "hets mot folkgrupp" är att deras egna uttalanden så ofta sätts i denna kategori. Många av SD's sittande politiker är åtalade för brott, främst gäller det just hets mot folkgrupp eller andra hatbrott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar