Karlsson: Sverige sist med att plocka bort rasismen från Pippi.

Så var det dags för ett förlag att plocka bort ordet "neger" från ytterligare en utgåva av en "Svensk kulturskatt". Denna gången är det Pippi Långstrump som fått en titel ändrad av SVT, i enlighet med de senaste 20 årens utgåvor av böckerna.

För ni visste väl att böckerna blivit omskrivna flera gånger? Jo, titeln "negerkung" ersattes redan 1984 med titeln "härskare av kurrekurredutterna", men eftersom det är mycket svårare att göra om ett ord i en redan inspelad film så fick ordet vara kvar där.

Internationellt fick ordet inte ens följa med från början. Läser du exempelvis den engelska versionen, eller ser den engelska översättningen av filmen, så kallas Efraim Långstrump för "fat white chief" (Den Feta Vita Hövdingen) och på tyska blev det "König auf einer Südseeinsel" (Kung av en Söderhavsö).

Hur var det då Astrid Lindgren tänkte? Jo, redan 1970 talade hon vitt och brett om att hon aldrig skulle gjort Pippi så som filmerna kom ut. Med språkutvecklingen och rättigheternas framfart under tiden mellan filmernas skapande och 1970 erkände hon att det var fel att just då kalla honom för "negerkung". Det finns gott om annan rasism i filmerna förutom detta enda ord och dessa ville hon plocka bort också. Dock hade det inneburit att filmerna hade behövt spelas in igen, något som Lindgren inte hade råd med och Svensk Filmindustri inte ville bekosta, så man nöjde sig med att klippa lite i de befintliga filmerna och redigera böckerna.

Nu har alltså SVT beslutat sig att följa Lindgrens önskan och använder modern filmteknologi för att redigera ut ordet som alltså aldrig hörde hemma i filmen. I alla framtida visningar av filmen på SVT kommer alltså ordet vara borta, men de inspelningar som redan finns och de som distribueras via andra medier än SVT kommer fortfarande ha kvar ordet.

Av dessa orsaker, och av många fler, tycker jag därför det är rejäl överreaktion av riksdagspolitiker att kalla detta "början på Sveriges undergång" och av så många att säga att det förstör hela filmen. Filmen är inte förstörd, den är äntligen komplett!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar