Ofrivilligt perspektiv: Spräng nationalismen.Jag har alltid haft svårt
för det här med att "ta tillbaka flaggan" från rasisterna. Behöver man inte värdesätta andra saker än flaggor och nationer? Jag tror inte att man behöver ta tillbaka nationen från rasisterna. Vi behöver värdesätta människorna och inte territoriella avgränsningar. Vilket är nationalismens yttersta manifestation.

Skepticism mot nationalism, även snäll sådan, borde vara en norm. Så nästa gång någon indignerat ropar att vi ska "ta tillbaka flaggan" ska det inte vara ett stridsrop för oss som är mot rasism. Det ska bemötas ljummet. Om ens alls. För rasismen bekämpas redan på arbetsplatsen, i hemmet, i skolan, i samhället. I samhället vi lever i. I samhället vi fortsätter bygga på. Tillsammans.

De territoriella gränserna kommer antagligen fortsätta finnas där, men vi borde leva som att gränserna inte fanns. Under tiden folk lägger tid på att ta tillbaka en flagga finns ett parallellt samhälle där flaggan i sig inte har någon större betydelse. Där nationen ersätts av ett samhälle där nationalismen som syns i Sverige idag inte finns.

Det må vara en idealistisk tanke och en pessimist som jag själv är den första att se luckorna i denna uppmålade bild av samhället. Ett samhälle helt utan gränser, men bilden är värd att försöka måla. För att det är människor som har målat bilden som den ser ut idag. För att det är människor som kan välja att måla om bilden. Vi behöver inte använda de färger nationalisterna har målat sin flagga med. Behöver vi det historiska bagaget?

Jag tror inte det.

Antirasistisk nationalism kan bli lika skadlig som rasistisk nationalism är. För de båda bygger på samma princip. Gränsernas betydelse. Det som finns inom nationen och det som finns utanför den. Skillnaden mellan innanför och utanför. Vi mot dom. I mina ögon känns det som att vi spelar det spel nationalisterna vill att vi ska spela. 

Antirasister och progressivt sinnade behöver tänka utanför nationen. För detta påverkar vilka färger människor väljer att måla sina visioner av framtiden med. Om vi bor i ett samhälle där folk kan måla med vilka färger de vill så kan rasisterna behålla sin jävla nation med dess begränsade utbud av färger. Vi är ändå klara med den. Vi klarar oss utan den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar