Etnicitet och hudfärg. Vad har det för relevans?


Alltid dessa totalt irrelevanta frågeställningar i samband med brott.

"Människan som har gjort detta har säkerligen inget karakteristiskt nordeuropeiskt utseende".
"Vad hade personen för hudfärg?"
"Vilket land kom människan ifrån?"

Det är ingen hemlighet att folk väldigt ofta tar varje tillfälle i akt för att smutskasta mörkhyade och muslimer. Ironiskt nog är det nästintill alltid samma människor som rabblar ur sig något i stil med "Jag är absolut inte främlingsfientlig" eller lite aggressivare "Våga f*n inte kalla mig rasist!".
Motsägelsefullt säger jag.

Oavsett så är detta en attityd som länge har gått mig på nerverna. Folk är väldigt snabba med att kasta ur sig massa struntprat och tråkiga floskler om mörkhyade och muslimer.
Detta märkte jag av inte minst i samband med det oerhört tragiska terrortattentatet Norge råkade ut för den 22 juli 2011.

Det dröjde inte mer än 5 minuter efter att de jobbiga nyheterna om Anders Behring Breivik kom ut innan folk rent utsagt började hetsa mot folkgrupper (muslimer) på Facebook och Twitter.
Man kunde läsa statusar som "Jävla pack, stick tillbaka till era jävla jordkulor och sluta ha ihjäl oss vita människor" och "Muslimpack, dra åt helv*te.".

Vet ni när vändningen kom? När det kom fram att det var en vit man från ett av Oslos bättre villaområden som hade gjort detta dåd. Knäpptyst blev det från alla rasister på åtminstone min vänlista.

En terrorist är en terrorist. Anders Breivik är en terrorist. Usama Bin Laden var en terrorist. Detta var inte dessa människor på grund av sin hudfärg, sitt skägg eller sin etnicitet.
Detta var dem på grund av sina skeva åsikter och unkna människovärden.

Summa summarum:

En människa som begår ett brott är en människa. Vare sig den är mörk, ljus, muslim, kristen, hindu, icketroende, homosexuell eller handikappad. Låt oss hädanefter diskutera efter den utgångspunkten också.

Diskussionen om att etnicitet, tro eller hudfärg skulle ha någon som helst relevans med en människas benägenhet till att begå brott är nonsens. Detta är egentligen en sådan ickediskussion. Begår man ett brott är man kriminell. Punkt slut.

Av Dennis TK, för "Mångfald".