Karlsson: All Cops Are People, eller Hur Rättfärdigar Man Hat

Hat

Smaka på ordet, känn hur tungan riktigt smackar aggressivt mot tänderna när man säger ordet. "Jag hatar...". Man kan ha många orsaker att känna hat, men idag pratar vi inte om vilket hat som helst, utan att hata någon innan man vet om denne gjort något. Är det någonsin rättfärdigat att hata någon för något man inte vet om denne gjort?

Rättfärdigande

I mina ögon är det korta svaret nej. Man måste alltid se till individen innan man låter hatet flöda.
Denna artikel föds i svallvågorna av ett samtal jag haft över nätet med en person som jag aldrig visste existerade förrän samtalet började. Samtalet har pågått i flera dagar nu och pågår ännu. Vi är inte bara två som pratar, ibland dyker någon annan upp, ger sina två cent och går sedan vidare.
Vi pratar om den andres rädsla och hat när denne ser en polis.

För ett par år sedan hade personen en dålig upplevelse med polismakten när hen blev misstänkt för ett brott som hen två dagar senare friades för. Detta kan vara en väldigt otrevlig upplevelse och det har jag full förståelse för. Vad jag inte förstår är varför hen insisterar på att det är hela ordningsmaktens fel att hen nu känner rädsla för poliser.

Hen rättfärdigar det hela med att det var poliser som trängde sig in i hens hem, som satte handfängsel och släpade ut hen mot hens vilja och låste in hen i ett litet rum i två dagar, medan två kommissarier frågade ut hen. Igen, mycket traumatiskt, men varför hamnar skulden på hela polismakten?

Aha-upplevelse

Jag fick en aha-upplevelse när jag såg hur hatet mot hela polismakten speglade hur många säger att de känner mot andra grupper av människor. Hur många av er läsare har inte hört samma argument föras för att vara rädd för, eller rent av hata muslimer, judar, afrikaner, irakier, kurder, tonåringar, motorcyklister eller någon annan grupp?

Vad är det som får någon att rättfärdiga sitt hat mot en hel folkgrupp baserat på vad ett fåtal individer har gjort?

Två avbrott

Under samtalet blev vi avbrutna ett par gånger. Två av dessa stack ut mer and de andra. Första gången var det en person som också haft en dålig upplevelse, denna gång var det en bekant till personen som råkat illa ut med ordningsmakten under en ung ålder. Hen erkände dock att det kan ha varit de båda som gjort något dumt, men tyckte polisen överreagerade och därför tycker denne att det är ok att hata alla poliser. Hen gick så långt att hen till och med började posta ACAB-länkar (ACAB står för All Cops Are Bastards).

Den andre var något mer chockerande. Hen skrev långa inlägg om hur hen hade varit i samma sits som min diskussionskamrat. Hen hade också väldigt dåliga upplevelser med en grupp människor och hade under många år haft ett hat inombords. Precis som den förste personen hade hen rättfärdigat sitt hat genom att säga till sig själv "Jag vet att det är fel, men de gjorde så mycket skada mot mig".
Hen hade lyckats ta sig ur detta tankesätt efter flera år, men säger att det endast var för att folk omkring hen tog illa upp.

Den stora skillnaden mellan de två var att den förste hatade poliser för att de gjort sitt jobb och den andre hatade sydvästasiater för att en sydvästasiat slagit ner hen i ung ålder.
Den förre är allmänt accepterad, den senare ses som rasist och det accepteras inte i samhället.

Varför?

Det fick mig att fråga mig själv "Varför är polishat accepterat?". Varför kan så många skratta åt någon som går i ACAB-mössa, men vara villig att slå till någon med svastika? Varför är det ok att vända ryggen mot vägen när man ser en polisbil, men ses som oförskämt att göra detsamma om man ser någon från mellanöstern?

Polishatet har gått så långt att kändisar kan skriva fritt om det i kvällspressen utan att folk höjer ögonbrynen. Det finns troligen ingen annan grupp i samhället som är mer accepterat att hata än poliser, utan riktig anledning. Kanske med undantag för advokater, men inte ens en advokat får så kallt bemötande som polisen, utan riktig anledning.

Vi har idag flera generationer som vuxit upp med att det är ok att "vara rädd för Farbror Blå" eller "springa från Babylon". Det är ett hat och en rädsla som sträcker sig över alla gränser. Och ingen har kunnat ge någon riktig orsak till varför hatet är så utbrett.

Döm personer efter vad de har gjort, inte vad personer med samma uniform gjorde mot din kompis farsas kusin för 10 år sedan.


Är detta verkligen så svårt koncept att förstå?

1 kommentar:

  1. Människor som har rätt att utöva makt utan att ifrågasättas = poliser. Kom igen, det är inte några "få individer" som gör att polisen får dåligt rykte och får utstå hat. Jag har inte sett någon polis gå ut och förklara "romregistret" än..t ex. MEN, bara för att man hatar polisen så behöver man inte hata individen som är polis. Det är skillnad. Alla poliser är långt ifrån dåliga människor. Men många människor är dåliga poliser. Och man stoppar hatet mot poliser genom att ändra attityden som polisen har mot människor. Däremot stoppar man inte attityden de har, genom att stoppa hatet. Rätt enkel logik, kan man tycka.

    SvaraRadera