Vittnesskildring från en skola i Norrköping:


Vi på Mångfald fick beskrivet för oss av en närvarande hur det var på De Geergymnasiet i Norrköping där rektorn hotade eleverna med polis pga sitt SD-motstånd.

// Nätverket Mångfald.

Klicka för ursprungskälla.
När jag går förbi skolgården så var det en massa fina budskap nedskrivna på asfalten och när jag kollar upp
så ser jag två vaktmästare som håller på "sudda bort" dem med en sjukt stor vattenslang. Eftersom en av vaktmästarna följde efter mig med vattenslangen tills jag gick in så hann jag tyvärr inte filma.
Jag går in och i korridoren träffar jag mina vänner som berättar för mig att vaktmästare och vuxna från skolledningen hade tagit ner alla lappar som några vänner hade satt fast på väggar, skåp, osv, som hade anti-rasistiska/nazistiska budskap

När min första lektion var över började läraren säga "gör inte bort er", "ge dem inte skäl till att fortsätta med sitt parti", "kom ihåg att alla på De Geer är straffmyndiga, så ni MÅSTE låta dem prata". Praktiskt taget så sa hen till oss i slutet att vi inte fick protestera på ett stökigt sätt. Det var lärare som hade hört rykten om att någon skulle tända en smällare, men det hade absolut ingen planerat. Så arg som jag var bestämde mig för att konfrontera läraren framför klassen och säga att vi också har rättigheter och så som hen försvarade SDarnas yttrandefrihet så borde hon också stå upp för vår.

Föreläsningen blev 20 min försenad. Vi fick inte vända våra stolar som vi elever en vecka innan hade planerat, så vi vände ryggarna istället. Vi buade åt några av hennes svar och applåderade högt när våra klasskamrater ställde frågor till henne, bl.a. han som frågade artigt "ursäkta, men när ska du dra härifrån?"

Det fanns två snubbar som var typ "undercover"-poliser. Och 2-3st som man såg långtifrån att de var poliser. Rektorn sa till oss att lägga av eftersom det bidrog till en dålig stämning i aulan. Han sa också att vi måste lära oss att "tycka rätt". Det var så många elever som frågade henne (Paula Bieler, red. anm.) frågor angående invandring osv, och till slut så sa hon till en "vi går till nästa fråga för jag tänker inte ha en diskussion här med dig".

Det var menat att 1:or, 2:or och 3:or skulle få vara närvarande vid föreläsningen, men rektorn sa innan allt började att "1:orna får gå. Det får inte finnas så mycket folk här inne, det handlar om säkerhet".
Norrköpings Tidning kom och berättade för mig och några vänner att "vi har kommit eftersom vi fick ett meddelande om att det var stökigt under föreläsningen".

Vadå stökigt? Skolledningen tog ju för fan våra rättigheter ifrån oss när vi inte fick protestera. Men vi gjorde det ändå fast på ett annat sätt. Vi hade inget val. Dessutom så hade de sagt till oss från början att vara tysta annars skulle vi bli utslängda från aulan (det sa dem förra veckan). Idag erbjöd de oss fri skjuts av polisen om vi ville vara stökiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar