Karlsson: Varför Löfven inte bör ursäkta fascist-stämpeln
Stefan Löfven kallade Sverigedemokraterna för nyfascister efter deras sabotage av budgetomröstningen. Flera toppnamn inom partiet har nu krävt en ursäkt av statsministern.


Det finns många orsaker till varför Löfven inte bör be om ursäkt för uttalandet.
Många tycker att SD i så fall bör be om ursäkt för alla de gånger de kallat alla till vänster om deras egna politik för vänsterextremister. Detta är småaktigt och känns väldigt mycket som sandlådeprat.
Andra känner att SD är landsförrädare och därför förtjänar att hycklas. Även om jag kan hålla med om det, så ursäktar det inte det uttalandet som statsministern gjorde.
Däremot kan vi kolla på hård, kall fakta och se om detta ger utrymme för etiketten.

Wikipedia definierar fascism som en totalitär, nationalistisk och antidemokratisk inställning till omvärlden, med våldsamma metoder och en antidemokratiskt utvald ledare efter ledarprincipen.
Låt oss se om detta passar in på SD:

Totalitär betyder att partiet endast tillåter ett styrande parti. Totalitaristiska stater kallas även diktaturer. Flertalet gånger har SD visat exempel på att hålla med om detta. Allt från tidigare nämnda utnämning av alla andra sittande partier som vänsterextremister till artiklar av ledande politiker, där man kräver saker som kollektiv bestraffning för organisationer (och därmed ett sätt att olagligförklara hela politiska partier om en enda medlem begår brott).

Nationalism handlar inte om att hejja på ett fotbollslag, utan är en världsåskådning där nationens gränser och ursprung är utgångspunkten. Allt utanför gränserna ses som dåligt och endast människor, kulturer och alla ting som har ursprung inom gränserna hör hemma där.
SD har gång på gång visat prov på detta, inte minst när de dagen före budgetomröstningen krävde att de andra partierna omedelbart skulle dra ner på invandringen med 90% för att inte sabotera omröstningen.

Antidemokratiska metoder är något SD använder friskt. När Alliansens ledare Fredrik Reinfeldt avgick fick de en ställföreträdande partiledare, som valts in under ett extrainsatt möte. Nästa år skall hela partiet (inklusive deras väljare) rösta om vem som skall bli den officiella partiledaren. Samma procedur har skett för samtliga 7 partier varje gång ny partiledare skall utses.
SD använder inte denna metod, utan tillsätter sina partiledare under hemliga möten, där endast toppskiktet får vara med. Partiledaren är ofta utsedd väl i förtid, så att denne är redo att ta över så fort den förra är otillgänglig. Det påminner mer om en militär rangordning än ett parti som har ordet demokrat i sitt namn.

Ledarprincipen säger att all makt skall ligga hos en enda person, ledaren. Ledaren är förkroppsligandet av folkets vilja. Det ledaren säger är lag och det bör vara allas åsikt att tycka att ledaren har rätt, även om det ledaren säger inte går att kvantifiera. Med hjälp av censur, propaganda, hemlig polis och utfrysning av alla andra partier ser man till att det endast finns en sanning och denna sanning talas av ledaren.
SD har en lång tradition av försök till censur. Under järnrörsskandalen försökte partiet pressa media till att inte publicera filmen och när filmen publicerats försökte man genom rättsprocesser få filmen tillbakadragen. SD's kommunpolitiker i Norrland försöker censurera kulturfilmer genom ett lagförslag där de skall få bestämma vilken kulturfilm som kommunen skall finansiera. Genom att själva bestämma vilka medier som tillåts på valvakan ser man även till att "rätt sanning" kommer fram.
Propaganda finns det gott om exempel .
I tidigare länkad tidningsartikel vill man skapa en paraplyorganisation till SäPo, som skall vara ett svenskt "FBI", dvs en polisstyrka som kan arbeta i hemlighet utan att behöva hämta behörighet från övriga rättsväsendet.

Såhär med facit i hand stämmer etiketten fascist in på Sverigedemokraterna. Därför bör Löfven inte ursäkta sitt uttalande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar