Ta avstånd från nazism: inte en höger/vänster-fråga.Som humanist känner jag att jag bör säga något om de senaste dagarnas händelser kring SvP och demonstrationerna. Det har varit mycket fokus på extremvänsterns utspel och polisens agerande. Det är fullständigt oförsvarbart att använda ammoniak mot polishästar eller att kasta gatsten och dylikt mot polis, nazist och in i folkmassor. Det är också helt oförsvarbart om polisen använder oproportionerligt mycket våld för att lösa sin uppgift.

Men vi får inte göra det här med motdemonstrationer till en höger/vänster-fråga och ta ställning utifrån det. Alla bör veta och komma ihåg att de flesta som går ut på gatan för att visa sitt avstånd mot nazism inte gör det i egenskap av sosse, vänsterpartist eller miljöpartist. Jag har sett gott om alliansfolk på dessa motdemonstrationer. För detta handlar inte om att vara höger eller vänster. Detta handlar om att vara människa och stå upp för mänskliga värden.
Höger och vänster kan bråka om vilken skatteprocent som är bäst, om privatisering är bra eller dåligt eller hur man bäst fixar nya jobb. Men en sak har vi gemensamt, vi värnar alla om mänskliga rättigheter och har en humanistisk människosyn.

I våras var det ett stort manifestationståg mot rasism i Jönköping. Över 1700 personer deltog. Alla partier var välkomna och alla partier var där, utom SD naturligtvis. Moderaterna skämdes inte. De kom i regnjackor med moderaternas logotyp på ryggen och hade med sig banderoller.
Förr kritiserade jag alltid högern för att de inte hjälpte till ordentligt. Det kändes som att vänstern själva fick göra allt jobb för att skydda samhället från rasism, fascism och nazism. Jag har helt ändrat uppfattning om det. Högern syns och högern är med. Jag vet inte om de nyligen har förstått problemet och börjat engagera sig eller om de alltid har varit där bara att jag inte har sett dem. Men det spelar ingen roll. Jag är glad att jag ser dem nu.

Varför ska man kämpa mot nazism? Är inte vår demokrati stark nog för att klara av att ge utrymme även för antidemokratisk propaganda? Dessa tankevurpor har irriterat intellektuella i alla tider. Om man ger antidemokratiska krafter fritt spelrum kan de på helt demokratiska vägar växa sig så stora att de får mandat att avskaffa demokratin.

Så hur ska vi ha det? För att få svar på frågan måste vi gå tillbaka i historien och se hur det har gått förr. Hitler kom inte till makten med helt odemokratiska medel. Han reste land och rike runt och spred nazistisk propaganda med demokratiskt godkända metoder. Hur det sedan gick känner förhoppningsvis alla redan till. För man ska veta en sak, demokrati betyder egentligen bara folkstyre. Om tillräckligt många människor anser att en viss grupp människor bör avlägsnas eller dödas, då är det helt legitimt och demokratiskt att faktiskt förinta dem. 55 miljoner döda människor senare insåg vi att det kanske inte var helt lysande att ge nazister fritt spelrum.

Vi frågar oss gång på gång hur det kunde gå så långt under andra världskriget. Svaret är precis framför våra näsor. Precis såhär kunde det gå så långt. Det vi ser är en upprepning av historien. Medan nazister sprider människoförakt och menar allvar med att avskaffa demokratin så sitter vi och funderar på om det är okej eller inte att nazister får marschera och skrika hatiska slagord på gatorna och vi blir sura på motdemonstranter. Hur många människor kommer att vara döda när vi har diskuterat klart och kommit fram till att nazism är oacceptabelt och oförenligt med en demokratitanke, trots allt? Jag är således helt för att skärpa de lagar som gör det svårare för extrema grupper att hota, hetsa och uppvigla mot folkgrupper samt sprida historie- och faktaförfalskade uppgifter.

Samtidigt kan jag inte poängtera klart nog hur mycket kritik som extremvänster förtjänar. Om man menar allvar med sin humanism så rimmar det väldigt illa att hota och våldföra sig på nazister. För de är de facto människor. Om man menar att alla människor bör bemötas med respekt så kan man inte använda fascistiska metoder. Bortsett från att hat föder hat så är det politiskt självmord att hetsa mot sin motståndare. Om man vill att en person ska lämna nazismen bakom sig måste man erbjuda ett alternativ, öppna sina armar och vara beredd att förlåta. Att rikta okontrollerat hat kommer inte att få någon nazist mer vänligt inställd.

Jag är varken dum eller naiv. Jag vet vad en nazist är och han kommer inte att bli min vän bara för att jag ger honom en kram. Deras hat är chockerande hänsynslöst. De marscherar förbi judiska skolor och skriker hatfyllda slagord på självaste 75årsdagen av kristallnatten. Hatet är djupt och grundar sig ofta i en känsla av att inte vara delaktig i samhället och att alla vill dem illa. Vi måste stå i den här stormen. När de hatar som mest måste vi visa att vi står kvar och kämpar emot, även för deras skull. Vi måste visa dem att deras åsikter är oacceptabla men att de är accepterade och respekterade som människor. Vi måste skälla och debattera och vara förbannade. Men vi får aldrig använda hat, hot och våld eller låsa deras möjligheter att ändra åsikt.

Vi får aldrig ge upp tron på dem som människor och individer. För när vi gör det har vi blivit dem.

På onsdag klockan 10.00 kommer SvP till Hovrättstorget i Jönköping. Kom dit och ta ställning. Men snälla, gör detta till en tillställning värdig en demokrati och med respekt för alla människors lika värde.Skrivet av Sandra Hila.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar