Ofrivilligt perspektiv: Om den tyste.

I en värld där även klassiskt skygga yrken kräver mer och mer nätverkande kommer alltid den blyga personen få stå tillbaka. Detta oavsett talang och nedlagt arbete. Oavsett vilja och förhoppningar.

Maik Meid
Det är inte bara en butikspersonal eller en bibliotekarie som man söker tjänst som, det är även en person som orkar, vet och bryr sig om hur man ska umgås med folk. En händig kompis.

En relativt sund tanke kan tyckas. Människor gillar att bli bra bemötta, de ogillar stela sociala situationer och vem är egentligen inte hellre i sällskap med ett charmtroll istället för en tyst fé? Varje tjänst som kan fyllas på arbetsmarknaden kan göras bättre genom att man är service-minded eller att man kan vara rolig med kollegerna på fikarummet.

Personer som av en eller annan anledning inte är lagda åt det pratsamma hållet är mindre efterfrågade. Både på arbetsmarknaden och i rent sociala sammanhang.
Oavsett om du har Asperger Syndrom eller helt enkelt bara är den där personen som helst gör annat än att planlöst tala så får det liknande konsekvenser i livet.

Frånvaron av chanser för dig som inte kan manipulera din omgivning genom prat kommer antagligen kännas. Och det är just frånvaron av något som är hindret, det är som oftast ingen som medvetet kommer stå i vägen för att du ska kunna leva ut dina drömmar på samma villkor som den äventyrliga societetspersonen.

Ingen kommer slå dig över huvudet med en paddel efter den misslyckade arbetsintervjun, men det obesvarade löftet om att "vi hör av oss" kan kännas rätt tungt emot huvudet det också.

Det paradoxala i det hela är att Herr eller Fru Tyst antagligen är den personen som inte tar upp sina problem med dig. Kanske kommer det ut lite då och då. Ett sms här, en snabbt yttrad mening där. Men det här är inte personen som du kommer ha timmeslånga intima samtal med.

I en värld där social kompetens och nätverkande värderas högt borde folk ändå ta mer hänsyn till folk som helst inte gör mycket väsen av sig. Oavsett anledningen till tystnaden. Alla kan inte förväntas att vara socialt kompetenta eller ha "go getter"-attityder. Ändå förväntas alla kunna ha det, det ingår i samhällssystemet.

Man är, enkelt uttryckt, personen som hellre är tyst.

Det måste ju givetvis respekteras. Även i vårt socialt hetsande samhälle. I en värld där hänsyn bör tas till alla, oavsett kön, sexualitet eller hudfärg, är den tyste personen fortfarande karaktärstroget skygg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar